Reads – The winner’s curse

DSCN3241

The winner’s curse stond al voor een lange tijd op mijn ‘to be read’ lijst. Dit kwam grotendeels door de prachtige cover. Ik heb een zwak voor alle kaften met iemand in een jurk! Maar onderwerp sprak mij ook aan. Het boek belooft je een groot mysterie te geven, waarin zelf de lezer niet de leugens van de waarheid kan onderscheiden. Het verhaal is niet alleen maar rozen en maneschijn, maar er komen serieuze politieke spelletjes in te pas. Er kan een nadeel zijn. Dit boek is nog niet vertaald in het Nederlands!

The winner’s curse gaat over Kestrel. Kestrel is de dochter van een belangrijke generaal, en ze moet een keuze maken. Ga bij het leger, net als haar vader, of ga trouwen. Maar Kestrel heeft andere ideeën. Kerstel woont in een verdeelt land. Bijna twintig jaar geleden is het Valoriaanse volk aan de macht gekomen, en zij onderdrukken nu de Heranni die eerst aan de leiding waren.

Als Kestrel langs de slavenmarkt loopt valt haar oog op een leuk uitziende jongen. De verkoper vertelt dat de slaaf ook goed kan zingen. Muziek wordt gezien als iets voor de slaven, maar muziek is Kestrel’s zwakte. Haar piano is alles voor haar. Ze bied een hoge prijs voor de jongen, een te hoge prijs. Dit doet de maatschappij roddelen. Maar dit maakt Kestrel niet uit. Zij heeft zelf ook nog wel troeven achter de hand. Wat zij alleen niet weet is dat Arin, de slaaf, een tweede agenda heeft.

Ik vind dit boek echt heel goed. Marie Rutkoski haar schrijf stijl is uniek, maar steengoed. Zij weet je elke keer weer op het verkeerde spoor te zetten. Het boek is opgebouwd uit leugens en mysteries. Je krijgt door het boek heen steeds een beetje extra informatie, maar verwacht plottwisten en onverwachte wendingen. Het aspect dat mij het meest verraste is de politiek in het boek. Het is moeilijk uit te leggen zonder belangrijke spoilers weg te geven. Maar de politiek is zo uitgelegd dat je het wel kan begrijpen, maar misschien niet wilt begrijpen.

Ik snap dat je na deze review niks wijzer bent geworden, maar dat is precies hoe dit boek is geschreven.  Vol leugens, schijn en valse identiteiten.

The winner’s curse is het eerste deel in een trilogie, waarvan het laatste deel in april is uitgekomen. Nog geen van de delen is vertaald in het Nederlands, maar ook in het Engels zijn de boeken goed te begrijpen. Toch raadt ik deze serie niet aan, aan ‘onervaren’ lezers. Het mag dan wel binnen de ‘young-adult’ categorie vallen. The winner’s curse is geen makkelijke kost, maar zeker de moeite waard!

Advertenties

2 gedachtes over “Reads – The winner’s curse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s