Back2school How to: plannen

Plannen, met dit woord word je doodgegooid op de middelbare school. “Plan je huiswerk en toetsen, ander begin je niet op tijd en haal je een slecht cijfer!” *Lees deze zin met een hoog schel stemmetjes…* En voordat je denkt dat ik de leraar ga uithangen wil ik nog zeggen dat plannen niet alleen maar rijtjes met taken hoeven te zijn. Een beetje washitape en markers kunnen al een heel kunstwerk van je planning maken! Maar hoe werkt dit plannen nou eigenlijk?Vind jouw manier:
Net als met veel dingen is het belangrijk om het plannen je eigen te maken. Vind een manier die jij leuk vind en waar je makkelijk mee kunt werken. Ik verander soms elke maand van soort planning, en na veel verschillende soorten planningen heb ik iets gevonden dat bij mij past. Dus voordat je het plannen opgeeft, probeer eens iets nieuws.

Schrijf alles op wat je moet doen:
Voor dat je begint is het handig om een lijst met al je taken te maken. Het is ook handig als je er achter zet hoeveel tijd een taak gaat kosten, hier kan je dan rekening mee houden in je planning. Als je een lange lijst hebt weet je dat je dus veel tijd moet vrijhouden voor je taken.

Plan je taken in:
Nu ga je kijken welke dagen je wat wilt doen. Hier zijn twee handige manieren voor. Bij de eerste plan je de taken in op de dag dat je ze echt gaat doen, en bij nummer twee schrijf je de taak bij de uiterste dag dat je het nog kan doen. Als je bijvoorbeeld huiswerk voor biologie hebt gekregen en je moet het af hebben op woensdag, dan kan je het op dinsdag schrijven omdat dit de laatste dag is dat je hier aan kan werken. Maar je kunt het ook inplannen op maandag, en het dan direct maken.


Kijk vooruit:
Als je weet dat je over twee weken een toetsweek hebt, dan kan je hier rekening mee houden in je planning. Zo kan je alvast een planning maken voor die week, of de stof al inplannen in de huidige week. Hetzelfde geld voor grote projecten. Dit kan je beter verdelen in kleine hapjes, dan alles op het laatste moment nog moeten maken.

En voordat ik stop met je leraar uithangen, wees niet te streng voor jezelf. Als het een week niet lukt om een planning te maken, of je er niet aan te houden. Dan heb je die week daarop een nieuwe tijd om het anders aan te pakken!

Q: Op welke manier plan jij?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s